meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fruktbarhet

Endometriose og fruktbarhet

Endometriose er en kronisk tilstand som påvirker den berørte kvinnen både psykisk og fysisk. Endometriose er ofte diagnostisert i forbindelse med manglende graviditet og infertilitet. Ca 6-10% av alle kvinner i fruktbar alder er berørt av endometriose. Eksperter mener dog, at tilstanden er underdiagnostisert, fordi mange kvinner ikke opplever noen fysisk ubehag i begynnelsen, og derfor ikke får det konstatert før de opplever barnløshet og nedsatt fruktbarhet.

Hvorfor er det kun noen få kvinner som får endometriose?

Årsaken til at noen kvinner lider av endometriose, og andre ikke, deles inn i to grupper: Den ene gruppen er kvinner som opplever infertilitet. Den andre gruppen er kvinner med smerter som ikke er infertile. Symptomer som framkommer i høy grad er blant annet smerter i menstruasjons perioden, smerter ved samleie, og smerter i forbindelse med toalett besøk. Smertene blir ofte kroniske over tid. Hvis du opplever at det er vanskelig å bli gravid, og muligens opplever noen av de overstående symptomer, skal du ta kontakt med legen din, som vil henvise deg til den rette fruktbarhetsbehandlingen.

Gravid med endometriose

Det er mange grunner til at noen kvinner opplever at fruktbarheten deres blir nedsatt når de har endometriose. Nedsatt fruktbarhet på grunn av endometriose kan skyldes at det har dannet seg arve vev og sammenvoksning omkring egglederne, og at eventuelt et befruktet egg derfor ikke kan sette seg fast. Videre opplever noen par manglende graviditet på grunn av nedsatt samleiefrekvens pga smerter i kvinnes underliv.

Hvis du har endometriose er det større risiko for tidlig abort og graviditet utenfor livmor, men det er dog mest vanlig at graviditeten din vil løpe normalt. Noen kvinner opplever økende smerter i de første månedene av graviditeten, men de fleste smertene forsvinner helt underveis i graviditeten. Mange kvinner opplever at det er enklere å oppnå graviditet på sitt andre forsøk. Du kan teste fruktbarheten din med våres Advanced Fertilitetsmonitor. Du kan også følge eggløsningen din med en av våres eggløsningstester.

Diagnostisering og behandling av endometriose

Det er vanskelig å diagnostisere endometriose fordi tilstanden ofte ikke viser tydelige symptomer. Noen av smertesymptomene som kan merkes ved endometriose oppleves for eksempel ved irritabel tykktarm. Antall symptomer av endometriose stemmer ikke alltid overens med hvor seriøs tilstanden faktisk er. Du kan for eksempel oppleve det som vanskelig å bli gravid selv om du ikke opplever smerter (eller motsatt). Den eneste måten legen kan skille diagnosen på er ved å ta en prøve av vevet, noe leger gjerne gjør ved en kikkert operasjon. I en kikkert operasjon kan man se de blå områdene og cystene, samt eventuelle sammenvoksninger av organer osv – som alle kjennetegner endometriose!

Behandling av endometriose avhenger av i hvilken grad den rammede kvinnen er angrepet av lidelsen, og hvorvidt hun ønsker å bli gravid. Hormonbehandlingen som normalt tilbys kvinner med fruktbarhetsforstyrrelser, stimulerer endometriose og forverrer ofte symptomene og smertene. Kvinner med endometriose behandles derfor med hormonbehandlinger som har en hensikt til å stanse kvinnens menstruasjon i minst 6 måneder. Kvinnens smerter vil da forhåpentligvis ha avtatt etter endt behandling. Videre kan man som en del av hormonsbehandlingen også benytte p-piller og medisin som setter kvinnen i en kunstig overgangs alder. Disse hormon behandlingene har en god effekt på smerter imens behandlingen foregår, men virker videre som prevensjon og utsetter derfor den enkeltes kvinnes mulighet til å oppnå graviditet.

Kirurgi i form av kikkertoperasjoner benyttes også for å behandle endometriose. En slik operasjon kan i visse tilfeller forbedre kvinnens fruktbarhet. De fleste kvinner opplever at symptomene deres avtar når de kommer i overgangsalderen. Dette skyldes fallende produksjon av østrogen som minsker kvinnens fruktbarhet.

Endometriose og kosthold

Både kost og mosjon spiller en god effekt på endometriose. Flere kvinner som har endometriose lider også av mage/tarm-problemer som forverres i menstruasjonsperioden. Det er derfor viktig for kvinner å ha et kosthold som består av fiber, noe som hjelper mot forstoppelse.

Endometriose Foreningen anbefaler også at du:

  • Spiser regelmessige måltider.
  • Unngår store mengder fett da fett blant annet gjør at tarmene dine trekker seg sammen og forsinker tømming av magen din.
  • Kutter ned på kaffe og alkohol inntaket ditt da dette kan over-stimulere tarmen din.
  • Kutter ned på drikkevarer som inneholder kullsyre da dette forårsaker luft i magen.
  • Er oppmerksom på eventuell medisin du tar som kan medføre bivirkninger som for eksempel forstoppelse og oppblåshet.

Videre er det også viktig at kvinner med endometriose mosjonerer regelmessig. Mosjon setter igang både mage og fordøyelse, og skiller ut endorfiner som hjelper deg med å dempe smerter samt bedre psyken. Har du smerter kan også praktisering av avspenningsøvelser ha en bra effekt for deg. Om du ønsker mer informasjon om dine muligheter for å bli gravid, kan du kontakte: billige-teste.no’s samarbejdspartner, TFP Stork Fertility, og bestille en rådgivningssamtale.

Kilder:

Helsebiblioteket.no

NHI.no

Relaterede artikler

Dr.dk skriver 13/7 2011 at resultatet fra en undersøkelse gjort av forskere fra University of Western Australia i Perth, viser at kvinner med et sunt tannkjøtt i gjennomsnitt ble gravide ca. 2 måneder tidligere enn kvinner som led av kronisk tannkjøttsbetennelse.

Les mer

Mange kvinner er plaget av tørre slimhinner og lider i stillhet, men det er hjelp å få. Les dette innlegget og bli klokere på hvordan du kan få det bedre.

Les mer

Røyking, for mye sukker og under- eller overvekt er allesamme ting som kan gjøre det vanskeligere for deg å bli gravid.

Les mer

Forskning tyder på at det kan være vanskeligere å bli gravid dersom du er stresset. Derfor har vi samlet 4 mindfulness-øvelser for deg som prøver å bli gravid (som kanskje også kan være gode tips for andre du kjenner?)

Les mer

Tilbake til alle artikler